Istarski med

Istarski med specifičan je po svojim aromama. Ima nezaobilazni mediteranski štih koji ga razlikuje od ostalih.

5 vrsta meda

Istarski med specifičan je po svojim aromama. Drugačiji od drugih. Proizvodnja meda je delikatna te ovisi o klimatskim uvjetima. Glavna paša u Istri nam je bagrem, zatim livada, vrijesak i kolež, a na kontinentu šuma (jela i smreka), kesten, planinska livada.

Med / online trgovina

Pčele i košnice

Imamo oko 240 pčelinjih zajednica koje zimuju na području južne Istre (u našim maslinicima), a u ostatku godine ih selimo, pretežno u Gorski kotar i Kordun.

Briga i dobrobit pčela nam je na prvom mjestu.

  • Pčelarenje s niskim nastavcima

    Pčelarimo s niskim nastavcima što nam omogućava brže sazrijevanje meda i lakšu manipulaciju te dobivanje specifičnih medova (bršljan).

  • Satne osnove od vlastitog voska

    Za satne osnove koristimo isključivo vlastiti vosak već dugi niz godina. To nam garantira kvalitetu i čistoću sastojaka.

  • Uzgoj matica u matičnom pčelinjaku

    Matice uzgajamo sami čime si osiguravamo dobar genetski materijal u pčelinjaku.

pčelarstvo

O pčelama

Klimatski uvjeti i pčele

Naše košnice zimuju na području Pule i Šišana, a u toplije vrijeme sele se na bagrem, na području Barbana i Pazina. Jedan dio košnica seli se u Gorski kotar. Klimatske promjene i uvjeti uvelike utječu na proizvodnju meda i ponašanje pčela. Promjene u temperaturi zraka štete pčelama pa je bitno ne ometati ih dok zimi "spavaju".

Uloga pčela

Pčele su jedini kukac na svijetu koji može stvarati hranu koju ljudi mogu jesti. Sposobne su letjeti do 24 km na sat, a njihova krila rade i preko 200 puta u sekundi.Važni su oprašivači i pomažu u oprašivanju jedne trećine hrane koju jedemo. Proizvode med već najmanje 150 milijuna godina. One nikad ne spavaju, a radilice mogu raditi do 16 sati dnevno. Ne znaju automatski kako napraviti med; to nauče od starijih pčela u košnici. Pčela medarica posjetit će oko 50-100 cvjetova tijekom jednog leta u potrazi za nektarom.